Kasık ağrısı, tıp alanında pelvik ağrı olarak da bilinen bir durumdur. Karın ve pelvis bölgesinin alt kısımlarında hissedilen ağrı hissini ifade eder. Hem kadınlarda hem de erkeklerde farklı sağlık sorunlarını işaret eden kasık ağrısının nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Ağrı sürekli ve sabit olabileceği gibi aralıklarla da ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda hafif bir sızlama şeklinde seyrederken, diğer durumlarda ise şiddetli bir bıçak saplanması hissi oluşturabilir. Şiddetli ağrı durumlarında bu his bel ve sırt bölgelerine de yayılabilir. Kasık ağrıları, nedenine bağlı olarak eğilme, çömelme gibi vücut pozisyonunu değiştiren hareketlerde, cinsel aktivite sırasında veya idrar yapma esnasında artış gösterebilir. Kısa süreli ve keskin, dayanılmaz ağrılar akut kasık ağrısı olarak adlandırılırken; 6 aydan daha uzun süren sürekli ağrılar ise kronik kasık ağrıları olarak tanımlanır.
Üreme çağındaki kadınlar, genç veya menopoza giren kadınlara kıyasla daha sık kasık ağrısı yaşarlar. Kasık ağrısı, yumurtalıklar, tüpler veya rahim gibi üreme sistemi organlarında sorunlar veya bozukluklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Kadınların adet döngüleriyle birlikte hamilelik dönemi, kasık ağrısı şikayetinin en sık görüldüğü zamanlardan biridir. Hamilelik sırasında bazı kadınlar zaman zaman kasık ağrısı yaşayabilir, ancak bunu normal kabul ederek tıbbi yardım aramamak yanlış bir yaklaşımdır. Ayrıca, kasık rahatsızlığı, kaslar, iskelet sistemi, zihin veya bağırsaklarla ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Kadınlarda kasık ağrısı nedenleri arasında pelvik konjesyon sendromu çok bilinmeyen ama büyük bir çoğunluğu etkileyen bir sorun olarak karşımıza çıkar. Alt karın bölgesinde ve yumurtalıklar çevresinde varis oluşumu olan bir durumdur. Bununla birlikte çeşitli kadın hastalıklarıda kasık ağrısına yol açabilir. Bunlara dış gebelik, endometrit(Rahim iç tabakasının iltihabı), endometriyal polipler (Rahmin iç yüzeyinde oluşan polipler), endometriozis (çikolata kisti), PİD (Pelvik İnflamatuar Hastalık: Kasık bölgesinin iltihapları) ve miyomlar örnek gösterilebilir. Spiral gibi rahim içi araçların kullanımı ve adet dönemlerinin belirli zamanlarıda kasık ağrılarına yol açabilir.
Böbrek taşları, sitit, fıtık, karın içi hastalıklar (apseler, lenf bezi iltihaplanmaları), irritabl bağırsak sendromu, apandisit, kalın bağırsak tümörleri (tekrarlayan ağrılara neden olabilir), idrar yolu ve mesane enfeksiyonlarıyla psikolojik sorunlarda kasık ağrısına neden olabilir.
KasKas, tendon ve bağ zorlanmaları, özellikle futbol, koşu, yüzme gibi sporlarla uğraşan kişilerde sıkça görülür. Spor sakatlanmalarının hemen ardından veya sakatlanmadan sonra haftalar hatta aylar içinde kasıkta ağrı ortaya çıkabilir. Zorlanan bölgenin aynı tempoda kullanılması ağrıyı artırabilir.
Erkeklerde;
kasık ağrısının en sık nedenleri arasındadır.
Eklem inflamasyonları ,böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonu, kasık fıtığı, kireçlenme, lenf nodu şişlikleri, kas zorlanması (Spor, egzersiz, fiziksel aktivite benzeri sonucu bir kas zorlanması), sinir sıkışması ve tendon iltihabı da kasık ağrısının nedenleri arasındadır.
Pelvik konjesyon sendromu, pelvik bölgede yer alan venlerin genişlemesi ve kan birikmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu sendrom, kadınlarda yaygın olarak görülen bir durumdur ve genellikle pelvik ağrıya neden olur.
Pelvik konjesyon sendromu Nedenleri Nelerdir?
Bazı faktörler sendromun gelişimine katkıda bulunabilir. Bunlar şunları içerir:
Eğer kasık ağrınızla birlikte aşağıdaki ek belirtiler varsa, derhal bir sağlık uzmanına başvurun:
Aynı şekilde, eşlik eden belirtilere bakılmaksızın, kasık ağrınız şiddetli veya sürekli ise tıbbi yardım aramalısınız.
Teşhisin ardından, tedavi için bir plan yapmak önemlidir. Bu, birkaç unsuru içerebilir.
Bazı kasık ağrısı türleri için evde basit kendine bakım yöntemleriyle iyileşebilirsiniz. Örneğin, kasık gerilmesi durumunda, sağlık uzmanınız aşağıdakileri önererek ağrıyı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir:
Kalça osteoartriti durumunda, ağrıyı daha da kötüleştiren aktivitelerin sınırlandırılması tedaviyi içerebilir.
Kasık ağrısının testis kaynaklı olduğu durumlarda, sağlık uzmanınız bölgenin yukarı kaldırılmasını ve buz uygulanmasını önerilebilir.
İlaçlar
Bazı reçetesiz ağrı kesiciler, bazı durumlar için faydalı olabilir. Bunlar şunları içerir:
Ağrı şiddetli ise daha güçlü ağrı kesicilere ihtiyaç duyulabilir. Bu tür durumlar;
Steroid enjeksiyonu, bazı durumlara yardımcı olabilir. Kalça osteoartriti olan kişilere bir enjeksiyon yapılabilir. Sırtta sıkışmış sinir için, alt sırt bölgesine bir enjeksiyon faydalı olabilir.
Eğer ağrı bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, antibiyotikler gerekebilir. Bu, enfekte olmuş kalça eklemi için cerrahi sonrası da kullanılır.
Bazı ciddi durumlar cerrahi gerektirebilir. Bazıları, testis torsiyonu veya kalça eklemi enfeksiyonu gibi, acil cerrahi gerektirir.
Diğer kasık ağrısı türleri için daha az acil ancak gereken cerrahi işlemler şunları içerir:
Tedavi, ağrının kaynağına bağlı olarak değişir. Yaralanmalarda dinlenme ve buz uygulaması faydalı olabilir. Ayrıca reçetesiz ağrı kesici alabilirsiniz. Kasık ağrısının çoğu kalça ile ilgili nedenleri fizik tedavi gerektirir. Ciddi durumlar cerrahi gerektirebilir.
Pelvik konjesyon sendromunun tedavisi ise anjiyografi ünitesinde yaklaşık yarım ile bir saatlik bir işlemle gerçekleştirilebilir. İşlem sırasında anestezi uygulanması nedeniyle ağrı duymaksızın pelvik ağrılara neden olan yumurtalık varislerinden kurtulması sağlanır.
Kasık ağrısının bazı nedenleri önlenebilir.
Örneğin, aşağıdaki stratejilerle kalça ile ilgili sorunları önleyebilirsiniz:
Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.
Kızılırmak Mah. Mevlana Bulvarı 1425. Cadde 1450. Sokak Ulusoy Plaza Kat:11 No:9/44 Çankaya/Ankara