WhatsApp
Bizi Arayın

Cinsel İlişkide Ağrı (Disparoni) Nedir?

Cinsel İlişki Sonrası Ağrı

Cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı veya bilinen adıyla disparoni, cinsel ilişkiden hemen önce, sırasında veya sonrasında sürekli veya tekrarlayan ağrıdır. Bu ağrı genel olarak genital bölgede hissedilir. Kadınlar vulvar bölgede (vajinanın dudakları) veya vajina açıklığında dışarıdan ağrı hissedebilirler. Bazıları ise içsel olarak ağrıyı serviks (rahim ağzı), uterus (rahim) veya kasık ağrısı hissedebilir.


Bu yaygın bir durumdur ve olumsuz duygusal ve psikolojik etkilere sahip olabilir. Fiziksel ağrının yanı sıra, çiftler cinsel yakınlık kaybı yaşayabilir veya ilişkilerinde gerginlik yaşayabilirler.


Cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı, kadınlarda daha yaygın bir durumdur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda tüm yaş gruplarında görülebilir. Ağrı genellikle fiziksel faktörler veya tıbbi durumlar nedeniyle ortaya çıkar, ancak psikolojik de olabilir.

Cinsel İlişki Sonrası Ağrı Neden Olur?

Cinsel ilişki sırasında yeterli vajinal kayganlaşma olmadığında, çoğu durumda ağrı hissedebilirsiniz.

  • Vajinal atrofi: Vajinal dokular normal nem ve kalınlıklarını kaybedebilir, kuru, ince ve iltihaplı hale gelebilir. Bu durum ilaçlar, menopoz veya diğer hormonal değişiklikler tarafından tetiklenebilir.
  • Vajinismus: Sakatlanma korkusu veya önceki travmalar vajinal kasların kasılmasına neden olur.
  • Vajinal enfeksiyonlar: Mantar enfeksiyonları gibi yaygın olan bu durumlar içerir.
  • Rahim ağzıyla ilgili sorunlar
  • Rahimle ilgili sorunlar: Bu durumlar derin ilişki sırasında ağrıya neden olabilecek miyomları içerebilir.
  • Endometriozis: Rahmi kaplayan endometrium dokusunun rahim dışında büyüdüğü bir durumdur.
  • Overlerle ilgili sorunlar: Bu sorunlar yumurtalık kistleri gibi durumları içerebilir.
  • Pelvik inflamatuar hastalık: İç dokular şiddetli bir şekilde iltihaplanır ve ilişkinin baskısı derin ağrıya neden olur.
  • Ektopik gebelik: Döllenmiş bir yumurtanın rahim dışında geliştiği bir gebelik türüdür.
  • Ameliyat veya doğumdan hemen sonra yapılan cinsel ilişki.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Genital siğiller, uçuk veya diğer enfeksiyonları içerebilir.
  • Vulvodini: Vulva bölgesinde kronik ağrıya neden olan bir durumdur.
  • Vulva veya vajina yaralanmaları: Bu yaralanmalar doğum sırasında vajinada veya perine bölgesinde (vajina ile anüs arasındaki bölge) bir kesik (epizyotomi) veya doğum yırtığı içerebilir.
  • Menopoz: Hormonal değişiklikler vajinal kuruluğa neden olarak disparoniye yol açabilir.
  • Hormonal dengesizlikler: Östrojen eksikliği veya dengesizlikleri disparoniyi tetikleyebilir.
  • Genital bölgeyi etkileyen cilt bozuklukları.
  • Psikolojik sorunlar: Kaygı, depresyon ve düşük özsaygı cinsel uyarılmayı engelleyebilir. Cinsel istismara maruz kaldıysanız, bu da cinsel ilişki sırasındaki ağrınıza katkıda bulunabilir.
  • Pelvik konjesyon sendromu: Pelvik bölgedeki damarların genişlemesi ve kanın normalden daha yavaş akması sonucu oluşan bir durumdur. Bu da pelvik ağrıya, bacak ağrısına, vulvar varis oluşumuna ve bazı durumlarda cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir.

Erkeklerde, ağrılı cinsel ilişki bazı penis bozukluklarından kaynaklanabilir:

  • Penis başını kaplayan derinin sürtünme veya yırtılma sonucu hasar görmesi ağrıya neden olabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Mantar enfeksiyonları veya sünnet derisi altındaki enfeksiyonlar, ayrıca uçuk veya bel soğukluğu gibi yaygın enfeksiyonlar cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilir.
  • Penis deformiteleri: Peyronie hastalığı veya diğer penis deformiteleri ağrılı ilişkiye neden olabilir.
  • Ağrılı ereksiyonlar: Priapizm gibi sürekli ve ağrılı ereksiyonlara neden olan bir durum.
  • Pelvik bölgedeki damarlarının genişlemesi nedeniyle cinsel organlara yönelik kan akışı etkilenebilir ve buna bağlı olarak cinsel ilişki sırasında ağrı ortaya çıkabilir.

Ancak, her disparoni vakası pelvik konjesyon sendromuyla ilişkili olmayabilir. Disparoni farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve tedavi edilmesi gereken temel nedenin belirlenmesi önemlidir. Eğer bir kişide disparoni belirtileri varsa ve pelvik konjesyon sendromu şüphesi varsa, bir sağlık uzmanına danışarak uygun teşhis ve tedavi planı yapılması önemlidir.

Dyspareuni Nasıl Tedavi Edilir ve Nasıl Geçer?

Cinsel ağrıyla ilgili bazı tedaviler tıbbi müdahale gerektirmez. Örneğin, doğum sonrası ağrılı cinsel ilişkiden sonra, cinsel ilişkiye girişmeden önce en az altı hafta beklemek önemlidir.
Cinsel ağrı için bazı tedaviler reçeteli ilaç gerektirebilir. Vajinal kuruluk menopozdan kaynaklanıyorsa, sağlık uzmanınızdan östrojen kremi, tablet, halka veya diğer ilaçlar hakkında bilgi alın. Altta yatan tıbbi bir neden olmadığı durumlarda, cinsel terapi yardımcı olabilir. Bazı kişilerin suçluluk duygularını, cinsellikle ilgili iç çatışmaları veya geçmişte yaşanan istismar hislerini çözmeleri gerekebilir. Cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrıyı tedavi etmek için mevcut ilaçlar bulunmaktadır. Eğer vajinal kuruluk, düşük östrojen seviyelerine bağlı olarak ağrılı cinsel ilişkiye neden oluyorsa, östrojen içeren kremler vajinaya uygulanabilir. Enfeksiyon veya altta yatan tıbbi durumlara bağlı ağrıyı tedavi etmek için de ilaç reçete edilebilir.

Dyspareuniden iyileşme ne kadar sürer?

Disparoninin süresi tedaviye verilen yanıta, tedavi yöntemlerine ve altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Tedaviye düzenli olarak uyulduğunda, birçok kadın için disparoni belirtilerinde azalma veya düzelme görülebilir. Ancak, her bireyde tedavi süreci farklılık gösterebilir.

Ağrının süresi, ağrının nedenine bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Örneğin, vajinal enfeksiyonlar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, vajinal kuruluk, vajinal kas spazmları veya altta yatan başka bir tıbbi durum gibi faktörler cinsel ilişki sonrası ağrıya yol açabilir. Bu durumda, ağrının süresi ve şiddeti, tedavi edilen soruna bağlı olarak değişecektir.

En hızlı şekilde disparoninin geçmesi için doğru tanı ve tedavi önemlidir. Cinsel sağlık uzmanı veya jinekolog, disparoniye neden olan faktörleri değerlendirecek ve uygun tedavi yöntemlerini önererek bireye en uygun tedavi planını oluşturacaktır.

Hızlı İletişim

Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.




    Son Eklenen Yazılar