Lipödem yaşam boyu devam eden, beraberinde pek çok problemin eşlik edebildiği, bacaklarda ve bazen kollarda tedavi edilmezse ilerleyen simetrik genişlemelere yol açan bir yağ depolama hastalığıdır.
Lipödem genellikle kadınlarda puberte (ergenlik dönemi), hamilelik, doğum sonrası, menapoz gibi hormonal değişimlerin olduğu dönemlerde görülmektedir. Cinsiyet hormonlarından dolayı kadınlarda daha fazla görülse de hipogonadizmli ve hiperöstrojenizmli erkeklerde de görülür.
Kalça, uyluk, alt bacaklar ve bazen de kollarda görülen, yağ ve sıvı birikmesiyle anormal şişliklerin görüldüğü bir hastalıktır.
Lipödemin klinik bulgularında; şişlik, çukur bırakmayan ödem, ekimoz oluşumu (kanın cilt altına sızması), sıkılık, ağırlık, ağrı ve rahatsızlık hissi görülür.
Yağ dağılımına göre 5 tipe ayrılmaktadır. Bazen birden fazla tip birlikte görülebilir.
Tip 1’ de kalça kemiği (pelvis) ve kalçalar
Tip 2’de kalçadan dize kadar
Tip 3’te kalçadan ayak bileğine kadar
Tip 4’te kolar,
Tip 5’te izole olarak alt bacak tutulmuştur.
Uzuvlardaki artmış hacim ve orantısızlık, hassasiyet ve sıkılık hissi hastaların yaşam kalitelerini bozmaktadır. Bu semptomlar özellikle sıcak havalarda, gün sonunda, uzun süreli ayakta durma ve oturma sonrasında artış gösterebilmektedir.
Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan lipödemde 4 evre tanımlanmaktadır:
Evre 1: Deri yüzeyi normaldir, yağ dokusu artmıştır ve elle muayenede yumuşaktır. Küçük nodüller içerebilir.
Evre 2: Daha geniş yağ kütlesi bulunmaktadır. Derialtı dokuda nodüler değişiklikler, deride portakal kabuğu görüntüsü mevcuttur.
Evre 3: Bacaklarda veya diz etrafında şekil bozukluğuna yol açan büyük nodüler yağ birikimleri, yağ lobülleri izlenir.
Evre 4: Lipolenfödem tablosu gelişmiştir.
Lipödem günlük hayatta sıklıkla lenfödem ve obezite ile karıştırılmaktadır. Lenfödemin ayırıcı tanısında stemmer bulgusu gözlenir. Obezite ise lipödemden farklı olarak, ekstremitelere kadar gövdede de orantılı yağ birikimi gözlenir ve kolaylıkla gitmeyen kilo problemi vardır.
Lipödem erken tanı ve tedavisi bu hastalık için çok önemlidir, aksi takdirde lipödem kademeli olarak genişleme devam etmekte ve komorbiditelere neden olmaktadır. Şişliklerin cilt kıvrımları arasında bakteriyel ve mantar enfeksiyonları gelişebilmektedir. Lenfödem eklendiği takdirde bu enfeksiyon odakları selülite hatta sepsise neden olabilir.
Lipödemde uygulanan standart tedaviler şunlardır;
Her ne kadar lipödemli kadınlarda hipertansiyon ve diyabet, kardiyovasküler hastalık ve hiperlipidemi daha düşük oranlarda bildirilse de; tedavi edilmediğinde ve ilerlediğinde, lipolenfödem, vücut kütlesi ve yükün artmasıyla birlikte, hipertansiyon, diyabet, kalp yetmezliği, eklem sorunları, anksiyete, depresyon ve yeme bozuklukları gibi pek çok fiziksel, metabolik ve psikolojik sorunlara yol açabilir.
Tedavide ana yöntem komplet dekonjestif terapi (KDT) ve cerrahi girişimlerdir. Özellikle flebolipödem ve lenfolipödem durumlarında KDT gerekli ve faydalıdır. Lenfödem ve yağ hücrelerinde büyüme arasındaki bağlantıya dayanarak ve hastalığın ileri dönemlerinde lenfolipödeme dönüşmesi dikkate alındığında komplet dekonjestif terapi ve pnömatik kompresyon pompalarının tedavide kullanılması şaşırtıcı değildir. Cerrahi yaklaşımlar olarak liposakşın ve lazer-asiste lipoliz ana yöntemlerdir. Cerrahi tedavi olarak lenfatiklere hasar vermeyecek şekilde ince kanüllerle mikro-kanüller liposuction ve lazer-asiste liposakşın önerilmektedir. Cerrahi tedavilerin başarısı için sonrasında KDT ve bası giysilerinin giyilmesi önemlidir.
Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.
Kızılırmak Mah. Mevlana Bulvarı 1425. Cadde 1450. Sokak Ulusoy Plaza Kat:11 No:9/44 Çankaya/Ankara